Du behöver läkarintyg körkort för att dra igång din transportservice

Det är inte bara den som jobbar som anställd som chaufför som behöver läkarintyg körkort för den körkortsbehörighet som blir aktuell. Om du planerar att dra igång en egen åkerifirma så gäller det att du och eventuella anställda har fått läkarintygen som krävs för att skapa nytt tillstånd eller för att förlänga tidigare behörighet.

Glöm inte bort läkarintyg för körkort!

Om du redan har ett körkort för lastbil så kommer du att få en påminnelse om när detta ska uppdateras. Då behöver du återigen får läkarintyg för körkort. Det är viktigt att detta görs i tid så att du inte riskerar att behöva ansöka om körkortsbehörigheten från start igen.

Precis som att du planerar för din nya verksamhet med att beställa däck online så kan du ordna med läkarbesöket på samma vis. Idag är det enkelt att komma i kontakt med en bra klinik som kan ge dig läkarintyg för din körkortsbehörighet. Du kan boka tid online!

Vad är det som kontrolleras för intygets skull?

Som chaufför av tyngre fordon så måste du vara i god form. Detta gäller oavsett om du kör passagerare eller last. Det första intyget krävs redan när du övningskör för att få din körkortsbehörighet. Transportstyrelsen vill veta att du ser tillräckligt bra och att du inte har sjukdomar som kan innebära en fara i trafiken.

Körkortstillståndet ska kompletteras med läkarintyg för körkort och det finns lite olika medicinska krav beroende på den grupp som din behörighet tillhör. Därför är det viktigt att du går till en klink som förstår sig på dessa intyg. Då kommer du nämligen att få en korrekt undersökning.

Man kontrollerar din syn och din allmänna hälsa bland annat genom att undersöka ditt blodtryck. Du får svara på frågor och så kommer allting att antecknas i ett intyg som skickas till Transportstyrelsen. Om du har glasögon ska du komma ihåg att ta med dessa till läkarundersökningen. Det kan också vara så att du får lämna urinprov.

Viktigt med en smidig process

Då du ska dra igång ditt eget bolag för frakt eller annat så är det förstås så att du har mycket att stå i. Välj en klinik som även kan hjälpa dig med intyg om du till exempel har diabetes. Det är också bra om kliniken har en smidig hantering av själva intyget. Om de kan skicka det direkt till Transportstyrelsen så spar det dig tid och huvudbry.

Sedan kan det förstås vara en fördel med en klinik som finns nära dig. Det är ju onödigt att behöva åka till en annan stad bara för att du ska uppdatera ditt läkarintyg för körkort så att du kan komma igång med din verksamhet.

/eur_pallar.jpg

20 Oct 2022