Går det att sälja bolag som går med förlust?

När verksamheten går med förlust finns det egentligen bara två val. Antingen kan du försöka få igång det hela och vända trenden eller så blir det dags att lägga ner. I det här läget kanske du undrar om du kan sälja bolag som går med förlust. Det är möjligt men det kan också vara så att du hellre säljer firman för att avveckla med snabbavveckling.

Sälja bolag till någon som kan ta över

Det går att sälja bolag som går med förlust till en person som ser potentialen. Bara för att det hela inte fungerar som tänkt just nu så betyder det ju inte att verksamheten är dömd för evigt. Om du själv inte känner dig motiverad att göra det som krävs för att börja gå på plus kanske du kan hitta en köpare som är redo att ta krafttagen som krävs.

Viktigt att tänka på är:

  • Det gäller att hitta en köpare som har ett verkligt intresse av verksamheten och som förstår sig på den.
  • Den som köper kommer att behöva få en tydlig bild av hur illa det ligger till. Det betyder bland annat att köparen vill se om det finns skulder hos Kronofogden eller kanske skatter som inte är betalda.
  • Priset bör sättas i enlighet med hur verkligheten ser ut men också med tanke på de möjligheter som finns. Det kanske kommer att behövas professionell hjälp med detta.

Behålla en del av bolaget

Det är ju också möjligt att sälja bolag och behålla en del av aktierna för att få in nya resurser. Det kan ju finnas personer som är intresserade av att bli delägare och därmed komma med på båten. Då det här är personer som faktiskt kan göra en skillnad med sin kunskap och investering så kan det ju vara värt att sälja en del av företaget på detta vis.

Sälja ab för avveckling

En annan lösning kan vara att sälja bolag för att avveckla det. Då kommer bolaget att likvideras av den firma som köper det. Snabbavvecklingar är enkla och smidiga. Du slipper själv vänta över ett halvår på att få ut pengar från bolaget.

För att avveckla på detta vis så ska du givetvis förbereda bolaget för det. Det måste vara vilande för att du ska kunna sälja för avveckling. Om det här känns som en bra lösning kan det vara värt att betala det pris som en snabbavveckling kostar. Det innebär ju att du snabbare tar dig ur en verksamhet som inte fungerar på ett bra sätt.

/donats-pa-bricka.jpg

Summering

Du kan sälja bolag som går med förlust på olika sätt. Ett kan vara att låta någon annan driva verksamheten vidare. Det kan också vara av intresse att sälja ab för avveckling men då ska du se till att all verksamhet är avvecklad innan du säljer bolaget i vilande form.

20 Jun 2022