Med läkarintyg alkolås behåller du körkortet!

Det finns tillfällen då det går att behålla körkortet som hotas dras in med hjälp av läkarintyg alkolås. Det här styrs av om ditt körkort riskeras dras tillbaka på grund av rattfylleri eller grovt rattfylleri. Processen är ganska enkel men du får räkna med regelbundna läkarbesök. Detta kan förstås vara det väl värt då du kan fortsätta köra både privat och i på jobbet.

Så fungerar läkarintyg alkolås

Om Transportstyrelsen kräver att du kan bevisa att du kör nykter behöver du besöka en specialistläkare som jobbar med detta. Det finns kliniker som jobbar särskilt med läkarintyg alkolås och liknande intyg.

Du kommer att få genomföra en provtagning minst en gång. Det blir antagligen regelbundna besök där det kontrolleras att du är alkoholfri. Utöver detta kommer du att få installera ett alkolås i din bil. Det går inte att starta och köra bilen utan att först blåsa i låset som mäter om du har alkohol i blodet.

Räcker det inte med ett alkolås?

Nu kan det förstås verka som en massa jobb att behöva gå och ta prover var och varannan dag. Räcker det inte med att du har ett läkarintyg alkolås och dessutom inte kan starta bilen utan att vara fri från alkohol i kroppen?

Saken är ju den att alkolåset inte är garanterat felfritt. Förhoppningsvis är du seriös och dina läkarbesök kommer att bekräfta att du inte dricker och kör. Om du klarar av alla villkoren under villkorstiden får du behålla ditt körkort.

På kliniken lämnar du både blodprov och urinprov och det här kan du knappast fuska med. Proven är bevis på att du fortsatt håller dig nykter såväl som att du inte tar droger. Transportstyrelsen kommer att tala om för dig precis hur många prover du ska ta för att leva upp till villkoren för körkort med alkolås.

Välj en bra klinik och ta med dig all dokumentation som behövs för att dra igång provperioden. Du bör ta med dig alla papper du får från Transportstyrelsen så att kliniken kan genomföra rätt typ av prover och se till att kalla dig för de antal besök som kommer att krävas.

Vad händer när villkorstiden är över?

Om du inte bryter mot reglerna kan du ansöka om ett nytt körkort som inte kräver att du blåser i alkolås innan du kör. Det är dock viktigt att du förbereder denna ansökan med alla de provtagningar som krävs.

Här kan samma klinik som du har gått till under villkorstiden hjälpa dig. De vet vad som gäller och du kan boka in tid så att du inte missar viktiga provtagningar som du ska visa upp för att få ett vanligt körkort igen.

2 Oct 2020