Tala om för anställda att du ska avveckla aktiebolag

När du har bestämt dig för att bolaget ska läggas ner så är en av punkterna att beakta information om detta till anställda. Det är sällan klokt att berätta om den kommande nedläggningen för tidigt. Även om du vet att du kommer att avveckla aktiebolag på ett lagligt och sansat vis så är det inte säkert att dina anställda är medvetna om detta. Här är några tips för hur du kan tala om för anställda vad som är på gång.

Det tar tid att avveckla aktiebolag

Först och främst så måste du vara medveten om att det tar tid att avveckla aktiebolag. Du bör inte tala om detta samma kväll som beslutet fattas. Det finns en hel del som måste bli klart innan du kan komma vidare med den praktiska avvecklingen. Det finns ju projekt som ska drivas igenom och så måste du se till att kunder betalar i tid.

Om dina anställda får veta att du lägger ner bolaget för tidigt så kan det leda till att de hastigt säger upp sig och försvinner. Det här är inte bra då du behöver ta saker steg för steg. Om det blir panik på firman så kan det ge en sämre produktion och då kan du förlora pengar på det.

Kunder kan också bli nervösa

Kunder som får veta för tidigt kan också bli nervösa. Om dina anställda vet från start att du om ett år kommer att lägga ner bolaget så kan de sprida ryktet. Inte för att de är illasinnade. Det ligger i folks natur att dela nyheter om vad som händer med bolaget med andra. Då kanske du får problem med betalningar eftersom kunder tänker sig att det inte längre är så viktigt att behålla ett gott förhållande med dig och verksamheten.

Ett möte för alla anställda

Det kan vara klokt att hålla ett möte där alla anställda får veta samtidigt. Om du talar om för några få att du ska avveckla aktiebolag så läcker informationen snart ut och då blir andra anställda sura. Det känns inte bra att vara sist med att få veta. När alla får informationen tillsammans så känns det bättre. Då kan du också ta dig tid till att svara på frågor.

Hjälp med nya jobb

Om det är möjligt så är det förstås bra om du kan hjälpa dina anställda att hitta nya jobb. Om avvecklingen kan förbli diskret så kan du ju ge goda rekommendationer och det kan se ut som att de som jobbar för dig helt enkelt vill komma vidare i sin karriär. Det kan vara en stor hjälp och något som leder till att anställda kan känna sig trygga.

Kom ihåg att ditt rykte inte bara förs vidare av kunder. Dina anställda kommer att komma ihåg hur du hanterade avvecklingen av aktiebolaget. Om du var schysst och tog hand om dina medarbetare på ett bra sätt så är det något som kommer att spridas vidare. Det kan vara bra för dig om du vill starta en ny verksamhet vid senare tillfälle.

27 Jun 2018