Vilka yrken kräver läkarundersökning för körkort?

Det finns chaufförsyrken där det krävs regelbundna hälsokontroller för att man ska kunna fortsätta jobba som chaufför. Detta är bra för alla trafikanter för jobben där det krävs läkarundersökning för körkort är de som direkt påverkar säkerheten på våra vägar. Låt oss ta en titt på vilka yrken det handlar om…

Lastbilsförare behöver läkarundersökning för körkort

Den som ska köra tung lastbil kommer att behöva läkarundersökning för körkort. Detta gäller särskilt för den som ska transportera farligt gods. För att trafiken ska förbli säker för oss alla så är det viktigt att den som kör tung lastbil regelbundet kontrollerar sin hälsa.

Bussförare kan behöva medicinskt intyg

För att få jobba som busschaufför så kan du också behöva genomgå en läkarundersökning för att få ett intyg. Detta gäller för alla typer av bussar som stadstrafikbussar, bussar mellan städer och skolbussar.

Taxichaufförer ska också vara friska och säkra

När vi tar en taxi så är det också viktigt att detta fordon körs av en frisk person som är säker i trafiken. Undersökningen för intyget för taxi inkluderar kontroll av syn såväl som allmän hälsostatus.

Förare av utryckningsfordon

Det är också vanligt att det krävs läkarintyg för att få köra olika typer av utryckningsfordon. Det kan vara ambulans såväl som brandbil. Detta är ju mycket specifika yrken där det gäller att den som kör är mentalt kapabel att hantera situationer som kan bli mycket stressiga.

Förare på flygplatser

Det kan också krävas en läkarundersökning för körkort som är till för den typ av fordon som används på flygplatser. De som ska köra fordonen som plockar upp bagage såväl som trapp-bilar kan behöva särskilda medicinska intyg för sina uppgifter.

/sakerhetsinformation_pa_flygplan.jpg

7 Feb 2024