Kan likvidationen påverka framtida handel?

Det finns lite olika typer av likvidation. När det handlar om en frivillig likvidation så får vi hoppas att den inte sätter folk i kläm. Men en konkurs kan vara en helt annan historia. När du måste likvidera ab för att du inte kan betala räkningar så kan det sluta trist. Då kan likvidationen få riktigt negativa konsekvenser för framtida handel.

Likvidera ab frivilligt

I och med att en konkurs kan leda till ett rykte som omöjliggör framtida handel så finns det god anledning till att se på avveckling i god tid. Om du kan likvidera ab innan det är för sent, så slipper du ju hamna i en soppa som är svår att ta sig ur.

Men för att förstå när det är dags att avveckla en verksamhet så måste du vara väl medveten om hur det går. Det kanske är så att du behöver mer ekonomisk rådgivning för att fatta rätt beslut. Om du i tidigt skede inser att det inte kommer att fungera så kan du avveckla verksamheten och sedan välja snabbavveckling för att komma undan utan skulder.

Ett gott rykte får betydelse

När ett bolag ska avvecklas så finns det mycket att tänka på. Det gäller att inte glömma bort alla människor som på olika sätt kan påverkas av avvecklingen. Om det är så att du måste säga upp folk för att kunna likvidera ab så kommer de att minnas hur du gjorde det.

Om du inte sköter nedläggningen av bolaget på ett bra sätt så kan det leda till ett rykte om dig som affärsperson. Kanske blir det då så att folk i framtiden drar sig för att jobba med dig. Det här är god anledning till att ta det hela steg för steg. När personal slipper chocker och du ser till att säga upp avtal med leverantörer och kunder på ett propert sätt så förblir ditt rykte intakt.

Då kan du komma igen, kanske till och med inom samma bransch. Det får stor betydelse för din framtida handel.

Ekonomiska konsekvenser

Sedan så är det ju förstås så att det går att likvidera ab på olika sätt med olika ekonomiska konsekvenser. Vissa förluster får du kanske räkna med då du avvecklar ab som inte har gått som du hade tänkt dig. Men det är stor skillnad mellan en konkurs och mellan att frivilligt likvidera ab. När du gör detta frivilligt så kanske du kan rädda en hel del pengar.

Genom att förlora mindre på bolaget som inte utvecklades som tänkt så kan du ha mer att investera i framtida handel. Du lär dig av dina misstag och kan gå vidare med resurserna som krävs för att börja om på nytt.

18 Nov 2019