När är det tid att registrera bolag?

Att gå från att vara anställd till att driva ett eget bolag är ett stort steg. Även den som tidigare har drivit sin egen verksamhet kan känna sig frågande inför att registrera bolag och dra igång ett nytt projekt. Hur vet du om det är rätt tid och om du är väl förberedd för ditt nya projekt?

Registrera bolag när du har en plan

Det här är det råd som alla experter kommer att ge dig. Det räcker inte att registrera bolag med rätt råd och tips. Du måste ha en solid affärsplan som visar vägen. Den här planen visar hur du ska jobba från start och även vad du gör om allting inte går som du först planerat.

Du bör alltså inte köpa lagerbolag innan du har en väl genomarbetad affärsplan. Detta ska du inte skynda med. Om du känner dig ivrig kan det bli slarvigt och då kanske du missar mycket viktiga punkter. Ett gott råd är att be en kunnig person se över din affärsplan och ge den tummen upp innan du drar igång med din registrering.

Varför är det så viktigt med plan först?

Nu kanske du tycker att det inte spelar så stor roll om du drar igång med att registrera bolag innan din affärsplan är redo. Det kan ju bara ses som en fördel att bolaget är redo att användas när du väl är klar. Men det finns nackdelar med den här ordningen.

Det kan till exempel vara så att du vill ha ett annat namn när du väl börjar justera din planering. Dessutom kan beskrivningen av verksamheten förändras och då kanske din första registrering inte längre fungerar.

Dessutom kan det ju vara så att du inser att du är långt ifrån redo att dra igång. Du kanske måste tänka om helt och börja om. Då är det ju synd att du lade tid och pengar på att registrera ett bolag som du inte kommer att kunna använda på mycket länge.

Viktigt att förstå vad som krävs

Den som har drivit eget bolag innan vet att det här kräver mycket mer arbete än att jobba som anställd. Ansvaret är större och verkligheten ser annorlunda ut när det är du som måste se till att jobb kommer in och att allt det administrativa sköts på ett lagligt sätt.

Innan du väljer att registrera bolag ska du se över om du känner dig redo för din nya roll. Har du tiden och inspirationen som krävs för att driva igenom din plan? Det kan betyda att du kommer att se familj och vänner mycket mindre under många månaders tid. Det här är en uppoffring som du måste vara redo att göra innan du kickar igång ditt projekt på riktigt med ett eget bolag för verksamheten.

8 Oct 2020