Är det dags att avveckla aktiebolag och starta nytt?

Som entreprenör så vill du inte tänka på att lägga ner ab. Du vill ju driva din verksamhet och lyckas med den. Men ibland så är det så att du får inse att det inte längre fungerar och att det kanske aldrig kommer att göra det. Då kan du avveckla aktiebolag på eget initiativ. Det här är mycket bättre än att till exempel bli tvingad till en konkurs.

Ska du avveckla aktiebolag?

Nu är det dock ganska vanligt att folk som driver ab väntar för länge med att lägga ner bolag. Det kan bero på att det är svårt att se verkligheten som den är då man så gärna vill. Bara för att det inte går så bra i starten så tänker du inte på snabbavveckling trots att du faktiskt borde göra det om du inte vill bli ruinerad.

Vänta inte för länge med att avveckla aktiebolag! Här är några viktiga punkter som du ska betänka för att komma fram till om du bör fortsätta eller om en likvidation faktiskt kan gagna dig.

Det hela rullar på, men var är pengarna?

Om du inser att du har en massa uppdrag men att kassan samtidigt är tom så är det inte bra. Kanske är det till och med så att du får tacka nej till uppdrag för att det inte går att ta på sig mer. Då ett företag inte gör förtjänst trots att ni jobbar på för fullt så är det något som inte stämmer med affärsmodellen.

I det här läget så måste du se på en ny plan och hur det kan gå att vända på den negativa trenden. Om det inte finns några vettiga förslag så är det bättre att avveckla aktiebolag och lämna båten innan den sjunker. Kanske är det helt enkelt så att du har valt helt fel område och istället bör börja om med något nytt som du är bättre på.

Kunder kommer och går

Beroende på affärsmodell så kan det vara mer eller mindre intressant med kunder som kommer och sedan går för att inte komma tillbaka. Många affärsverksamheter tjänar på att ha en kundbas med lojala kunder som återkommer med jämna mellanrum. Om en kund genast hoppar över till en konkurrent på grund av ett bättre pris så finns det inget förtroende, inget samarbete, mellan dig och kunden.

Om kunderna som kommer är för dyra att håva in och sedan försvinner för evigt så fungerar affärsmodellen inte. Kanske går det att ändra på situationen. Om inte så kan det vara dags att lägga ner bolag och göra något annat.

Det är inte roligt att driva företaget

Något som vi ofta glömmer bort är att arbete kan vara kul. När du driver din egen verksamhet och gör det som du drömmer om så ska det vara roligt. Om du inte tycker att det är kul så kan det vara ett tecken om att du är ute och cyklar.

Kanske har det blivit så att du får lägga tid och kraft på sådant som du alls inte hade räknat med. Det kan du acceptera. När man driver ett eget företag så finns det alltid bitar som är mindre roliga att syssla med. Men se på helheten. Har du kul på jobbet? Om inte så måste du göra något åt det så snart som möjligt. Det kan innebära att du får avveckla aktiebolag för att komma vidare och starta ett nytt företag som gör något helt annat.

Ett av de finaste råden som du som entreprenör kan ge dig själv är rätten till att sluta. Det kan kännas som ett nederlag i början men på lång sikt så kommer du att tacka dig själv för att du var så klok. När du slutar innan det kommer att kosta dig mer än svett och tårar så blir det lättare att komma vidare och syssla med något som du verkligen kommer att ha stor glädje av.

29 Oct 2018