Hur kan du undvika likvidation av ditt kommande bolag?

Det är inte vad den som ska dra igång en verksamhet tänker på, men det är vad alla som ska starta ab borde fundera ett varv till på. I varje fall innan du registrerar ditt bolag för att dra igång det hela. Det finns nämligen stor risk för likvidation om du inte har en god plan för hur detta ska undvikas.

En likvidation kan vara frivillig eller en konkurs

Om en verksamhet inte fungerar som den ska kan det bli så att den som driver bolaget beslutar sig för frivillig likvidation. Detta hellre än att fortsätta driva verksamheten mot en konkurs som också är en form av likvidation.

Om du inte har tänkt igen om hur du ska undvika likvidationen kan det mycket väl bli så att du hamnar i detta läge. Så vad kan du göra?

Börja med en tät affärsplan

Innan du registrerar ditt bolag ska du ha en vattentät affärsplan. Det är viktigt att du har undersökt din marknad noggrant. Du bör vara väl medveten om vilka hinder du kommer att stöta på och vilken taktik du kommer att använda dig av för marknadsföring.

Med en god strategi för att växa och med en plan som håller kan det gå bra mycket snabbt. Det finns inget som säger att den som startar handel inte kan lyckas på en gång. Det allra viktigaste är dock att inte chansa. Magkänslan är viktig men stå med fötterna på jorden!

Håll ett öga på vad som händer

När du väl kommer igång med ditt bolag kan du inte släppa taget om din affärsplan. Det är mycket viktigt att hålla ett öga på hur du möter din målsättning. Håll regelbundna möten med dig själv och de som du jobbar med för att utvärdera.

Om du upptäcker en brist i tid kan du göra något åt den utan att det blir för svårt att komma igen. Genom att ha fingret på pulsen och ständigt analysera ditt företags utveckling kan du styra det i rätt riktning, bort från likvidation!

Rådgör med proffs

Glöm inte bort att det är bra att ha proffs att rådgöra med. Du kanske inte själv är medveten om att du faktiskt borde välja frivillig likvidation hellre än att styra rätt i kaklet med konkurs till följd.

Även om du inte kan rädda din verksamhet kan du rädda ditt namn genom att få rätt råd och tips. Om du måste kasta in handduken är det bäst att du gör det i god tid. Då kanske du räddar möjligheten att komma igen vid ett senare tillfälle med ett gott namn och kunskap om vad du ska göra på annat sätt för att lyckas med din verksamhet.

20 Jul 2021