Miljövänliga ramar för den medvetna heminredaren

Ramar av olika slag kan man inte bara hitta i varje hem i hela landet, utan även i skolor, på företag, offentliga byggnader, hotell och mycket mycket mer. Då är det ganska lätt att förstå, att fotoramar och tavelramar av olika slag står för en betydande del av handeln med möbler, design och inredning. Därför kan det vara intressant att titta på vad det finns för miljövänliga alternativ på marknaden.

Olika material i ramar

Det finns normalt tre olika material som är vanliga, och det är trä, plast och metall, där plastramarna står för en stor del av marknaden. Anledningen är att dessa fotoramar kan produceras mycket billigt. Sedan har vi trä, som står för den andra stora delen. Träslagen är lite olika, men vanligt är furu, diverse lövträd från bl.a. Afrika, samt ek (ofta importerad). Kolla alltid om du kan hitta en FSC-märkning om du köper träramar.

FCS och andra alternativ för din ram

Numera börjar det dyka upp FCS-märkta fotoramar på marknaden, håll gärna utkik efter dessa alternativ, då träslaget i ramarna kommer från kontrollerade och mer välskött skogsindustri. Läs mer på fsc.org/. Sedan har vi Rainforest Alliance Certified? som också börjar dyka upp mer och mer, inte bara på ramar, utan även på möbler och mat. Se mer på deras sida.

Svensktillverkade fotoramar

Företaget Alldo säger sig ha miljövänliga fotoramar tillverkade i Sverige samt måttbeställda ramar, dessutom tillverkade av bland annat furu från svensk skog. Detta bör gynna miljön då bl.a. onödiga transporter vid import kan undvikas. Sedan finns det förmodligen andra svenska företag som erbjuder på miljömärkta ramlister och svensktillverkade ramlister. Tipsa oss gärna om fler produkter och företag som med ett miljövänligt sortiment.

Återvunnen plast i billiga alternativ

Om du vill ha enklare och billigare fotoramar, är det förmodligen plast i dessa ramar. Kontrollera gärna med säljaren om de är tillverkade av återvunnen plast, vilket har börjat dyka upp på marknaden. Detta är ett bättre alternativ då produktionen använder sig av ett kretslopp för plast.

Återvinn dina gamla tavelramar

Glaset i dina gamla ramar kan du återvinna på returstationer i din kommun. Bakpappen är ofta av trä, och kan därför återvinnas som bränbart material. Träramar ska till trä, och plastramar till plaståtervinningen. Var noga med att kolla ordentligt om du har en plastram eller inte, då dagens plastramar liknar riktigt trä, mycket naturtroget dessutom.

9 Sep 2015